Pilihan lan persiyapan elektroda tungsten kanggo GTAW

Pilihan lan persiyapan elektroda tungsten kanggo GTAW penting kanggo ngoptimalake asil lan nyegah kontaminasi lan rework. Gambar Getty
Tungsten minangka elemen logam langka sing digunakake kanggo nggawe elektroda busur tungsten busur (GTAW). Proses GTAW gumantung saka atose lan tahan suhu tinggi tungsten kanggo mindhah arus las menyang busur. Titik lebur tungsten paling dhuwur ing antarane kabeh logam, yaiku 3,410 derajat Celcius.
Elektroda sing ora bisa nganggo iki duwe macem-macem ukuran lan dawa, lan kasusun saka tungsten utawa paduan tungsten murni lan unsur bumi lan oksida langka liyane. Pilihan elektroda kanggo GTAW gumantung karo jinis lan kekandelan landasan, lan apa arus bolak (AC) utawa arus langsung (DC) digunakake kanggo las. Saka telung persiyapan sing sampeyan pilih, bola, runcing, utawa truncated, uga penting kanggo ngoptimalake asil lan nyegah kontaminasi lan rework.
Saben elektroda diwenehi kode warna kanggo ngilangi kebingungan babagan jinis kasebut. Werna katon ing pucuk elektroda.
Elektroda tungsten murni (klasifikasi AWS EWP) ngemot tungsten 99,50%, sing duwe tingkat konsumsi paling dhuwur kanggo kabeh elektroda, lan umume luwih murah tinimbang elektroda campuran.
Elektroda kasebut dadi pucuk bola sing bersih nalika digawe panas lan nyedhiyakake stabilitas busur sing apik kanggo welding AC kanthi gelombang sing seimbang. Tungsten murni uga nyedhiyakake stabilitas busur sing apik kanggo welding gelombang sinus AC, utamane ing aluminium lan magnesium. Biasane ora digunakake kanggo las DC amarga ora nyedhiyakake wiwitan busur sing kuwat sing ana gandhengane karo elektroda thorium utawa cerium. Ora dianjurake nggunakake tungsten murni ing mesin adhedhasar inverter; kanggo asil paling apik, gunakake elektron cerium utawa lanthanida sing landhep.
Elektroda tungsten Thorium (klasifikasi AWS EWTh-1 lan EWTh-2) ngemot paling ora 97,30% tungsten lan 0,8% nganti 2,20% thorium. Ana rong jinis: EWTh-1 lan EWTh-2, masing-masing ngemot 1% lan 2%. Mungguh. Elektroda kasebut umume digunakake elektroda lan disenengi amarga umur umure dawa lan gampang digunakake. Thorium nambah kualitas emisi elektron elektroda, saéngga bisa nambah wiwitan busur lan ngidini kapasitas nggawa saiki sing luwih dhuwur. Elektroda kasebut beroperasi ing sangisore suhu leleh, sing nyuda tingkat konsumsi lan ngilangi drift busur, saengga bisa nambah stabilitas. Yen dibandhingake karo elektroda liyane, elektroda thorium luwih ora setor tungsten ing kolam molten, saengga nyebabake polusi las kurang.
Elektroda kasebut utamane digunakake kanggo pengelasan negatif langsung elektroda (DCEN) saka baja karbon, stainless steel, nikel lan titanium, uga sawetara welding AC khusus (kayata aplikasi aluminium tipis).
Sajrone proses pabrikan, thorium nyebar kanthi merata ing elektroda, sing mbantu tungsten njaga ujung sing landhep sawise digiling - iki wujud elektroda sing cocog kanggo ngelas baja tipis. Cathetan: Thorium radioaktif, mula sampeyan kudu nate ngelingake peringatan, instruksi, lan sheet data safety material (MSDS) pabrikan nalika nggunakake.
Elektroda tungsten cerium (klasifikasi AWS EWCe-2) ngemot paling ora 97,30% tungsten lan 1,80% nganti 2,20% cerium, lan diarani cerium 2%. Elektroda kasebut paling apik ing welding DC ing setelan sing kurang saiki, nanging bisa digunakake kanthi trampil ing proses AC. Kanthi wiwitan busur sing apik ing amperage sing kurang, cerium tungsten misuwur ing aplikasi kayata pipa rel lan pabrik pipa, pamrosesan sheet metal, lan karya sing nyakup bagean cilik lan tepat. Kaya thorium, paling apik digunakake kanggo ngelas baja karbon, baja tahan karat, paduan nikel lan titanium. Ing sawetara kasus, bisa ngganti 2% elektroda thorium. Sifat listrik tungsten cerium lan thorium rada beda, nanging umume las ora bisa mbedakake.
Panggunaan elektroda cerium amperage sing luwih dhuwur ora disaranake, amarga amperage sing luwih dhuwur bakal nyebabake oksida kanthi cepet pindhah menyang panas tip, ngilangi isi oksida lan ngilangi kaluwihan proses.
Gunakake tips sing runcing lan / utawa sing dipotong (kanggo jinis tungsten, cerium, lanthanum lan thorium murni) kanggo proses las AC lan DC inverter.
Lanthanum tungsten electrodes (klasifikasi AWS EWLa-1, EWLa-1.5 lan EWLa-2) ngemot paling ora 97,30% tungsten lan 0,8% nganti 2,20% lanthanum utawa lanthanum, lan diarani EWLa-1, EWLa-1.5 lan EWLa-2 Lanthanum Department saka unsur. Elektroda kasebut duwe kemampuan miwiti busur sing apik banget, tingkat burnout sing kurang, stabilitas busur sing apik lan karakteristik pemerintahan sing apik banget - akeh kaluwihan sing padha karo elektroda cerium. Elektroda lanthanida uga duwe sipat konduktif 2% tungsten thorium. Ing sawetara kasus, lanthanum-tungsten bisa ngganti thorium-tungsten tanpa owah-owahan utama kanggo prosedur las.
Yen sampeyan pengin ngoptimalake kemampuan las, elektron tungsten lanthanum minangka pilihan sing cocog. Cocog kanggo AC utawa DCEN kanthi pucuk, utawa bisa digunakake kanthi pasokan listrik gelombang sinus AC. Lanthanum lan tungsten bisa njaga pucuk sing landhep kanthi bener, sing mupangat kanggo ngelas baja lan baja tahan karat ing DC utawa AC nggunakake pasokan listrik gelombang persegi.
Ora kaya tungsten thorium, elektroda kasebut cocog kanggo las AC lan, kaya elektroda cerium, ngidini busar bisa diwiwiti lan dijaga kanthi voltase ngisor. Yen dibandhingake karo tungsten murni, kanggo ukuran elektroda tartamtu, tambahan lanthanum oksida nambah kapasitas nggawa saiki maksimum udakara 50%.
Elektroda tungsten zirconium (klasifikasi AWS EWZr-1) ngemot paling ora 99,10% tungsten lan 0,15% nganti 0,40% zirconium. Elektroda tungsten zirconium bisa ngasilake busur sing stabil banget lan nyegah spatter tungsten. Iki minangka pilihan sing cocog kanggo las AC amarga tetep pucuk bola lan tahan resistensi kontaminasi dhuwur. Kapasitas nggawa saiki padha karo utawa luwih saka tungsten thorium. Ora dianjurake nggunakake zirconium kanggo welding DC ing kahanan apa wae.
Elektroda tungsten bumi langka (klasifikasi AWS EWG) ngemot aditif oksid bumi langka sing durung ditemtokake utawa kombinasi campuran oksida sing beda, nanging pabrike kudu nuduhake saben aditif lan persentase ing bungkus. Gumantung saka aditif, asil sing dikarepake bisa uga kalebu ngasilake busur sing stabil sajrone proses AC lan DC, umur luwih dawa tinimbang tungsten thorium, kemampuan nggunakake elektroda diameter luwih cilik ing proyek sing padha, lan nggunakake elektroda kanthi ukuran sing padha saiki sing luwih dhuwur, lan kurang spatter tungsten.
Sawise milih jinis elektroda, langkah sabanjure yaiku milih persiyapan pungkasan. Telu opsi kasebut bunder, runcing lan truncated.
Ujung bunder biasane digunakake kanggo tungsten lan elektroda zirconium murni lan dianjurake kanggo proses AC ing gelombang sinus lan mesin GTAW gelombang persegi tradisional. Kanggo nggunakake terraform kanthi bener ing pungkasan tungsten, cukup gunakake arus AC sing disaranake kanggo diameter elektroda (waca Gambar 1), lan bal bakal digawe ing mburi elektroda.
Dhiameter ujung bunder ora kudu ngluwihi diameter 1,5 kali elektroda (umpamane, elektroda 1/8 inci bakal mbentuk ujung diameter 3/16 inci). Bola sing luwih gedhe ing pucuk elektroda nyuda stabilitas busur. Sampeyan uga bisa tiba lan kontaminasi las.
Tips lan / utawa tips sing dipotong (kanggo jinis tungsten, cerium, lanthanum lan thorium) murni digunakake ing proses las AC lan DC inverter.
Kanggo nggiling tungsten kanthi bener, gunakake roda grinding sing dirancang khusus kanggo mecah tungsten (kanggo nyegah kontaminasi) lan roda grinding digawe saka boraks utawa berlian (kanggo nolak atose tungsten). Cathetan: Yen sampeyan mecah tungsten thorium, priksa manawa ngontrol lan nglumpukake bledug; stasiun grinding duwe sistem ventilasi sing cukup; lan tindakake peringatan, instruksi lan MSDS pabrikan.
Giling tungsten langsung ing rodha kanthi sudut 90 derajat (pirsani Gambar 2) kanggo mesthekake yen tandha mecah ngluwihi dawa elektroda. Mengkono bisa nyuda anane tonjolan ing tungsten, sing bisa nyebabake drift busur utawa lebur menyang kolam las, sing nyebabake kontaminasi.
Umume, sampeyan pengin grinding taper on tungsten ora nganti 2,5 kali diameter elektroda (contone, kanggo elektroda 1/8 inci, lumahing lemah 1/4 nganti 5/16 inci). Mecah tungsten dadi kerucut bisa nyederhanakake transisi busur wiwit, lan ngasilake busur sing luwih konsentrasi, supaya bisa ngasilake kinerja las sing luwih apik.
Nalika ngelas ing bahan sing tipis (0,005 nganti 0,040 inci) ing arus sing kurang, luwih becik tlindhak tungsten dadi siji titik. Ujung kasebut ngidini arus las ditularake ing busur fokus lan mbantu nyegah deformasi logam tipis kayata aluminium. Ora dianjurake nggunakake tungsten runcing kanggo aplikasi saiki sing luwih dhuwur amarga arus sing luwih dhuwur bakal ngilangi pucuk tungsten lan nyebabake kontaminasi kolam las.
Kanggo aplikasi sing luwih dhuwur saiki, luwih becik tlatah sing wis dipotong. Kanggo entuk wujud iki, tungsten kaping pisanan menyang taper sing dijelasake ing ndhuwur, lan banjur lemah nganti 0,010 nganti 0,030 inci. Lemah rata ing pungkasan tungsten. Lemah sing rata iki mbantu nyegah tungsten pindhah liwat busur. Uga ngalangi pembentukan bal.
WELDER, sadurunge dikenal minangka Welding Praktis Dina iki, nampilake wong sejatine sing nggawe produk sing digunakake lan digunakake saben dina. Majalah iki wis ngladeni komunitas las ing Amerika Utara luwih saka 20 taun.


Wektu kiriman: Aug-23-2021