Apa las busur?

Las busur elektroda minangka cara las paling umum ing produksi industri. Logam sing bakal dikelas yaiku siji tiang, lan elektroda yaiku tiang liyane. Nalika loro cagak kasebut cedhak, busur bakal digawe. Panas sing digawe dening pembuangan busur (umume dikenal minangka pembakaran busur) digunakake kanggo nyambungake elektroda kanthi bahan kerja nyawiji lan mbentuk las sawise kondensasi, supaya entuk proses las kanthi sendi sing kuat.

 History of arc welding-Tianqian

Gambar 1. Sejarah las

Riwayat ringkes

Sawise pirang-pirang eksperimen pengelasan wiwit abad kaping 19, ana wong Inggris sing jenenge Willard entuk paten kanggo las busur ing taun 1865. Dheweke nggunakake arus listrik kanggo ngliwati rong potongan wesi cilik supaya bisa nyawiji, lan udakara rong puluh taun sabanjure, wong Rusia jenenge Bernard entuk paten kanggo proses las busur. Dheweke njaga busur ing antarane tiang karbon lan bahan kerja. Nalika busar dioperasikake kanthi manual liwat sendhang workpieces, benda kerja sing bakal dipasang bakal dipasang bebarengan. Ing taun 1890an, logam solid dikembangake dadi elektroda, sing dikonsumsi ing kolam cair lan dadi bagean saka logam las. Nanging, oksigen lan nitrogen ing udhara mbentuk oksida lan nitrida mbebayani ing logam las. , Mangkono nyebabake kualitas las sing kurang.

Ing wiwitan abad kaping 20, pentinge nglindhungi busur supaya ora nyusup udhara wis diwujudake, lan panggunaan panas busur kanggo bosok lapisan menyang elektroda tameng gas protèktif dadi cara paling apik. Ing pertengahan taun 1920an, elektroda dilapisi dikembangake, sing bisa ningkatake kualitas logam las. Sanalika, bisa uga transformasi las busar sing paling penting. Peralatan utama ing proses las kalebu mesin las listrik, penjepit las lan topeng rai.

 Welding principle-TianqiaoGambar 2. Prinsip pengelasan

Prinsip

Busur las didhukung dening sumber daya las. Ing tumindak voltase tartamtu, kedadeyane ngeculake sing kuwat lan tahan lama kedadeyan ing antarane elektroda (lan pungkasan kabel las utawa batang las) lan bahan kerja. Intine busur las yaiku konduksi gas, yaiku gas netral ing ruang sing ana ing lengkungan busuk dadi ion positif sing diisi positif lan elektron sing diisi negatif kanthi tumindak voltase tartamtu, sing diarani ionisasi. Kaloro partikel sing diisi iki diarahake menyang loro cagak kasebut. Gerakan arah nggawe gas lokal nggawe listrik kanggo nggawe busur. Lengkungan listrik ngowahi energi listrik dadi panas, sing dadi panas lan nyawiji logam dadi gabungan sing dilas.

Sawise busur mlebu "nyala", proses ngeculake dhewe bisa ngasilake partikel muatan sing dibutuhake kanggo njaga debit, yaiku fenomena debit mandhiri. Lan proses ngeculake busur duwe voltase kurang, arus dhuwur, suhu dhuwur lan luminesensi sing kuat. Kanthi proses kasebut, energi listrik diowahi dadi energi panas, mekanik lan energi ringan. Las biasane nggunakake energi termal lan mekanik kanggo nggayuh tujuan nyambungake logam.

Sajrone welding, busur kasebut kobong ing antarane rod las lan benda kerja las, nyawiji bahan kerja lan inti elektroda kanggo nggawe kolam cair. Sanalika, lapisan elektroda uga dilebur, lan reaksi kimia wujud slag lan gas, sing nglindhungi pungkasan elektroda, tetesan, kolam molten lan logam las suhu tinggi.

 

Klasifikasi utama

Cara welding busar umume kalebu Shielded Metal Arc Welding (SMAW), Submerged Arc Welding (Saw), Gas Tungsten Arc Weld (GTAW utawa TIG welding), Plasma Arc Welding (PAW) lan Gas Metal Arc Welding (GMAW, MIG utawa MAG welding ) lsp.

 E7018-Tianqiao

Gambar 3. Elektroda las E7018

Pengelasan Arc Logam Shielded (SMAW)

Las busur logam sing dilindhungi nggunakake elektroda lan benda kerja dadi rong elektroda, lan panas lan kekuatan tiup busur digunakake kanggo nyebarke benda kerja sajrone pengelasan. Sanalika, kanthi tumindak panas busur, ujung elektroda dilebur dadi tetesan, lan bahan kerja sebagian dilebur kanggo nggawe jugangan oval sing diisi karo logam cair. Logam cair cair lan titisan workpiece dadi kolam molten. Sajrone proses las, lapisan lan non-logam kalebu inklusi siji-sijine lan mbentuk zat non-logam sing nutupi permukaan las liwat pangowahan kimia sing diarani slag. Nalika busur pindhah, kolam molten dadi adhem lan padhet kanggo mbentuk las. Kita duwe macem-macem elektroda las kanggo SMAW, model sing paling populer yaikuE6010, E6011, E6013, E7016, E7018, lan kanggo waja tahan karat, wesi wesi, lumahan hard lsp.

 Submerged-Arc-Welding-SAW-TianqiaoGambar 4. Las busur ngisor

Pengelasan Arc Submerged (Saw)

Las busur ing jero banyu minangka cara arc busar ing sangisore lapisan flux kanggo welding. Elektroda logam sing digunakake ing las busur ing ngisor yaiku kabel gundhul sing dipangan kanthi otomatis tanpa gangguan. Umume, troli las utawa piranti mekanik lan listrik liyane digunakake kanggo mujudake gerakan busur otomatis sajrone proses las. Lengkungan las busur sing tenggelam diobong ing fluks granular. Panas busar nyawiji lan nguap bagean sing langsung ditindakake dening lengkungan benda kerja, ujung kawat las lan fluks, lan uap saka logam lan fluks nguap kanggo mbentuk rongga tertutup ing sekitar lengkungan kasebut. Gosong ing growong iki. Rongga kasebut diubengi karo film slag sing kasusun saka slag sing diproduksi dening fluks leleh. Film slag iki ora mung bisa ngisolasi hawa saka kontak karo busur lan kolam molten, nanging uga ngalangi busur kasebut supaya ora sumebar. Kawat las digawe panas lan lebur dening busur kasebut tiba ing bentuk tetesan lan campuran karo logam benda kerja molten kanggo mbentuk kolam cair. Slag sing kurang padhet ngambang ing kolam molten. Saliyane isolasi mekanik lan proteksi logam kolam molten, slag molten uga ngalami reaksi metalurgi karo logam kolam molten sajrone proses las, mula nyebabake komposisi kimia logam las. Busur maju, lan logam kolam molten mboko sithik adhem lan kristalisasi kanggo nggawe las. Sawise slag cair ngambang ing sisih ndhuwur kolam molten dadi adhem, kerak slag dibentuk kanggo terus nglindhungi las ing suhu dhuwur lan ora dioksidasi. Kita nyedhiyakake fluks kanggo SAW, SJ101SJ301SJ302

TIG-TianqiaoGambar 5. Arc Tungsten Arc Weld-TIG

Gminangka Tungstid Las Las / Tungsten Las Gas Inert (GTAW utawa TIG)

Las TIG nuduhake metode las busur sing nggunakake paduan tungsten utawa tungsten (tungsten thorium, tungsten cerium, lsp) minangka elektroda lan argon minangka gas tameng, diarani las TIG utawa las GTAW. Sajrone welding, logam pengisi bisa ditambahake utawa ora ditambahake miturut bentuk alur las lan kinerja logam las. Logam pengisi biasane ditambahake saka sisih ngarep lengkungan. Amarga kekhususan aluminium-magnesium lan bahan paduan, las busur tungsten AC dibutuhake kanggo las, lan las busur tungsten DC digunakake kanggo bahan logam liyane. Kanggo ngontrol input panas, las busur tungsten argon pulsed luwih akeh digunakake. Kabel las TIG sing umume digunakake yaikuAWS ER70S-6, ER80S-GER4043ER5356HS221 lan lsp.

Plasma Arc Welding-Tianqiao Gambar 5. Las Arc Plasma

Las Plasma Arc (PAW)

Busur Plasma minangka busur khusus. Busur kasebut uga tungsten utawa paduan tungsten (tungsten thèri, tungsten cerium, lsp) minangka elektroda busur, nggunakake argon minangka gas protèktif, nanging elektroda tungsten ora ngluwihi saka nozel, nanging mundur ing njero nozel, nozel digawe adhem banyu, uga dikenal kanthi nozel sing adhem banyu. Gas inert dipérang dadi rong bagéan, siji bagéan yaiku gas sing metu ing antarane elektroda tungsten lan nozel sing adhem banyu, diarani gas ion; bagean liyane yaiku gas sing metu ing antarane nozel sing adhem banyu lan hood gas protèktif, sing diarani gas Shielding, nggunakake busur plasma minangka sumber panas kanggo ngelas, nglereni, nyemprot, permukaan, lsp.

 Worker welding theironGambar 5 Las Gas Inert Logam

Las Gas Inert Logam (MIG)

Las MIG tegese kabel las ngganti elektroda tungsten. Kawat las kasebut dhewe minangka salah sawijining tiang busur, nduweni peran konduksi listrik lan lengkungan, lan ing wektu sing padha karo bahan pengisi, sing terus dilebur lan diisi menyang las ing sangisore aksi busur kasebut. Gas protèktif sing umum digunakake ing saubengé busur bisa dadi gas inert Ar, CO gas aktif2, utawa Ar + CO2gas campuran. Las MIG sing nggunakake Ar minangka gas tameng diarani welding MIG; MIG welding sing nggunakake CO2 amarga gas tameng diarani CO2las. MIG sing paling populer yaiku AWS ER70S-6, ER80S-G.


Wektu kiriman: Aug-17-2021